Vervolg ontwikkelgroep Waardevol Werken
Na de succesvolle sessie met de Tweede kamerleden op 12 juni hebben we op 7 september de draad weer opgepakt met de bijeenkomst over participatie-inkomen (zie het verslag). We gaan door met de ontwikkelgroep waardevol werken en we doen dat met deelnemers die:
- Daadwerkelijk aan de slag zijn met het in de praktijk realiseren, dat meer mensen mee kunnen doen, waardevol kunnen werken, zie infographic.
- Waarbij ook de betreffende gemeente door de initiatiefnemers wordt betrokken en waarbij deze gemeente zelf ook vooruitgang wil boeken op dit thema.
We werken als een ‘gemeenschap van uitvoerders’ (of Community of Practice). De praktijk dus is leidend. Vraagstukken, casuïstiek die zij in de praktijk tot een oplossing (moeten) worden gebracht staan centraal tijdens de sessies. Doel is ‘concreet en passend aanbod van goed betaald en waardevol werk voor iedereen die dat wil’ mogelijk te maken.
De initiatiefnemers/projectleiders vormen de drijvende kracht achter het vervolg van de ontwikkelgroep. Ze kunnen met elkaar naar boven halen wat werkt, wat werkt niet en van elkaar leren. De samenwerking wordt door Movisie en Divosa ondersteund. Movisie en Divosa brengen tevens nieuwe kennis en onderzoeken in die de deelnemers aan hun praktijk kunnen toetsen. Die input en nieuwe vraagstukken die lokaal niet kunnen worden opgelost zullen Movisie en Divosa op landelijke tafels aan de orde stellen. Zodat er nader onderzoek gedaan kan worden of aanpassingen aan wet- en regelgeving. Movisie en Divosa zullen de opgedane kennis en ervaring regelmatig in beeld brengen en beschikbaar stellen voor derden.
Agendering:
Stap 1
- Delen van ambities en uitgangspunten; gezamenlijkheid duiden
- Programmering van de activiteiten en thema’s van de ontwikkelgroep
Stap 2; per thema
- Kennis verzamelen en delen; inspiratie ophalen zoals:
- Knelpunten bespreken en adresseren cq agenderen
- Zoals de lijst van punten van de gemeente Oude IJsselstreek in deze notitie
Tegelijkertijd:
- Communiceren en olievlekwerking op gang brengen
- Adviesraad; Het zou mooi zijn als we een soort wetenschappelijke adviesraad hebben om de praktijkmensen van advies te dienen. Zoals laatst het geval was met Juanita van den Hoek (Uden) en Anja Eleveld (docent en onderzoeker arbeidsrecht aan de VU). Stimulansz zou misschien kunnen helpen met juridisch advies?
- Onbenut potentieel; we doen nog weinig met de sociale coöperaties. Dat zijn ook praktijkvoorbeelden van waardevol werken en die komen maar moeizaam uit de verdrukking. Van de week iemand uit Zaanstad gesproken die bij Lansco wil helpen om een netwerk van welwillende gemeenten op te bouwen.
Belangrijkste aanvulling uit bijeenkomst 29 oktober 2020:
Sterke behoefte om tot intensievere samenwerking te komen, met de volgende doelen: inspiratie opdoen, agenderen (urgentie), meer draagvlak creëren, meer impact. Zoals een van de deelnemers zei: een grotere vuist kunnen maken.
Verder zijn de volgende thema’s genoemd voor vervolgbijeenkomsten:
- De creatie van waardevol werk; om wat voor banen gaat het en hoe we ze creëren.
- Verdringing
- Lokale werkgelegenheid: sociale corporaties.
- Aantoonbaar maken maatschappelijk rendement. Met speciale aandacht voor wanneer baten en kosten niet bij dezelfde partijen liggen
- Daarbij vooral ook ervaringsdeskundigen uitnodigen. Werk van ervaringsdeskundigen is ook waardevol werk, daarom ook bij voorkeur de term ervaringswerker gebruiken.
Recente reacties